In harmonie met jezelf: luisteren naar je lichaam en emoties
Goed luisteren naar je lichaam is belangrijk voor een beter welzijn, dat weet je vast wel. En het vraagt aandacht, geduld, zelfreflectie en volharding om de signalen te 'horen'. Want je lichaam is voortdurend met je in gesprek. Maar door ons drukke bestaan lijken we te vergeten hoe te 'luisteren naar ons lichaam'. Hier volgen enkele tips om er beter in te worden. En hoe vaker je dit oefent hoe makkelijker het voor je wordt. Hier komen ze:
- Rust en ontspanning: Neem regelmatig de tijd om te ontspannen. Meditatie, ademhalingsoefeningen en stille momenten kunnen je helpen de signalen van je lichaam helderder waar te nemen.
- Bewust eten: Besteed aandacht aan wat je eet en hoe je lichaam reageert. Merk op wanneer je honger hebt en wanneer je verzadigd bent. Ontdek welke voedingsmiddelen je energie geven en welke je vermoeid maken.
- Luister naar pijn: Pijn is een krachtig signaal. Onderzoek waar het vandaan komt en wat het je vertelt. Het kan wijzen op overbelasting, blessures of gezondheidsproblemen.
- Slaap: Houd je slaappatroon en de kwaliteit ervan in de gaten. Een goede nachtrust is essentieel voor je algehele gezondheid.
- Beweging: Let op hoe je lichaam reageert op lichaamsbeweging. Voel je je energieker of uitgeput? Ontdek welke vorm van beweging het beste bij je past.
- Stressmanagement: Stress heeft invloed op je lichaam. Herken de lichamelijke signalen van stress en zoek manieren om deze te verminderen.
- Intuïtie volgen: Luister naar je intuïtie. Soms weet je instinctief wat je lichaam nodig heeft.
- Gezondheidscontroles: Bezoek regelmatig een arts voor gezondheidscontroles om problemen vroegtijdig op te sporen.
- Leer van ervaring: Houd een dagboek bij van lichaamssignalen en emoties om patronen te herkennen.
- Vermijd overmatige stimulatie: Neem regelmatig pauzes van schermen en prikkels om tot rust te komen.
Je wist dit natuurlijk al 😉. Alleen, weten zonder toepassen is niet echt weten. Echt luisteren naar je lichaam vergt dus aandacht, geduld, introspectie en doorzettingsvermogen.
Ik wil graag nog een belangrijk element toevoegen: onze emoties en het begrijpen van hun doel. Want ook emoties fungeren als boodschappers die ons iets willen vertellen; ze zijn als belangenbehartigers van onze ziel. (Dit is niet mijn citaat, maar ik sta er volledig achter.)
Soms zijn emoties niet comfortabel, maar ze bevatten waardevolle informatie en kunnen aanzetten tot actie. Het woord 'emotie' komt niet voor niets van het Latijnse woord 'movere', wat 'bewegen' betekent. Emoties willen ons dus helpen overleven door ons in beweging te zetten.
Daarom is beter leren voelen effectiever dan je beter leren voelen (een interessante gedachte 😉). Hier zijn enkele veelvoorkomende, normale gevoelens en waar ze je aan kunnen herinneren:
- Angst: Waarschuwt voor gevaar en geeft de energie om actie te ondernemen.
- Boosheid: Helpt bij het ontwikkelen van autonomie en wijst op grensoverschrijdingen.
- Verdriet: Laat oude pijn los, verwerkt ervaringen en zoekt steun en troost.
- Blijdschap: Wekt levenslust, relativeert en nodigt uit tot creativiteit en avontuur.
- Schuld: Stimuleert een gezonde ethische relatie en het nemen van verantwoordelijkheid.
- Jaloezie: Herinnert aan het verlangen naar persoonlijke groei en inzet in relaties.
- Schaamte: Nodigt uit tot zelfacceptatie en compassie.
- Existentiële angst of pijn*: Leidt tot een zoektocht naar zingeving en persoonlijke waarden.
*Existentiële angst of pijn gaat over zorgen maken over dingen als de eindigheid van het leven, een gevoel van eenzaamheid of angst om verkeerde keuzes te maken. Dit soort pijnen ervaren we allemaal wel eens. Het zijn universele gevoelens die we allemaal kennen.
Emoties; voor de een een vriend, voor de ander een ongewenste gast. Ze zijn er voor ons welzijn... Sta ze daarom toe als eregasten in je leven.
Hoe goed luister jij naar je lichaam en jouw emoties? Als ik je een suggestie mag doen, onderzoek dan dagelijks minimaal één van jouw bovenstaande emoties en aansprekende tips.
Ik wens je waardevolle ontdekkingen toe wanneer je gaat experimenteren met het opmerken van de signalen van je lichaam. Weet dat ik voor je klaar sta als je erover wilt praten. En tijdens een of meerdere verdiepende gesprekken kan ik je ook aanvullende oefeningen en/of ondersteunende ontspanningsmassages geven om je nóg beter kunnen te begeleiden bij goed leren luisteren naar je lichaam.
Hoe ‘klinkt’ dit voor jou 😉 .
Warme groet, Anita






